OSMANLI DEVLETİ’NDE DİN VE DEVLET İLİŞKİSİ

Author :  

Year-Number: 2014-Volume 2
Language : null
Konu : Tarih
Number of pages: 68-75
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çok uzun yıllardan beri Türk Devlet geleneğinde dinin konumu üzerinde birçok tartışmalar olmuştur. Çeşitli dünya görüşündeki çevreler kendi bakış açıları doğrultusunda bunu kendilerine göre anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bunun temelleri Türklerin İslam’a girmeden önceki yıllara kadar uzanır. Devletin Türklerdeki anlamı başka birçok devletten çok büyük farklılık arz eder. Bu yüzden Türk devletlerinde din ve din adamlarının konumu diğer İslam devletlerinden ayrı değerlendirilmelidir. Ancak bu eleştirileri yapanların bu tarihsel süreci yeterince incelemediği de çok açık bir gerçekliktir. Bu makalede dinin Türk devletlerindeki konumunu ve devlet üzerindeki etkisini tarihsel süreç içerisinde anlatmaya ve Türkler için devletin ne ifade ettiğini anlamaya çalışacağız.

Keywords

Abstract

Since too many years has had many discussions on the position of religion in the Turkısh State tradition. The circles of various world-views in accordance with their own perspectives have sought meaning for it to themselves. This is the basics of the Turks to İslam dates back to the year before. The meaning of the state for Turks has very big differences than the other states. That's why the Turkish State in religion and the clergy's position should be treated as separate from other Islamic States. However, these criticisms of this historical process is a very open review enough reality. In this article we will try to explain the position of religion and the impact of religion in the historical process and the Turks will try to figure out what the state for.

Keywords


  • AKDAĞ, Mustafa, Türkiye’nin İktisadi ve İçtimai Tarihi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2010.

  • AKDAĞ, Mustafa, Türkiye’nin İktisadi ve İçtimai Tarihi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2010.AKGÜNDÜZ, Murat, Osmanlı Devleti’nde Şeyhülislamlık, Beyan Yayınları, İstanbul 2002.AKYOL, Taha, Osmanlı’da ve İran’da Mezhep ve Devlet, Milliyet Yayınları, İstanbul 1999. ATSIZ, H. Nihal, Aşıkpaşaoğlu Tarihi, Ötüken Yay., İstanbul 2011.

  • BERKES, Niyazi, Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2012.

  • HALAÇOĞLU, Yusuf, XIV- XVIII. Yüzyıllarda Osmanlılarda Devlet Teşkilatı ve Sosyal Yapı, TTK, Ankara 2003.

  • İNALCIK, Halil, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2012.

  • İNALCIK, Halil, Osmanlı İmparatorluğu Toplum ve Ekonomi, Eren Yayıncılık, İstanbul 2009. İNALCIK, Halil, Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet, Eren Yayıncılık, İstanbul 2005.

  • KARPAT, H. Kemal, İslam’ın Siyasallaşması, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul KOCA, Salim, Türk Kültürü’nün Temeller, Kültür Yayınları, Ankara 2010.

  • KÖPRÜLÜ, M.Fuad, İslam Medeniyet Tarihi, Akçağ Yayını, Ankara 2004.

  • KÖSEOĞLU, Nevzat, Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türklerde, İslam’da ve Osmanlı’da Devlet, Ötüken, İstanbul 2004.

  • LEWİS, Bernard, Modern Türkiye’nin Doğuşu, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2007.OCAK, A. Yaşar, Türkiye Sosyal Tarihinde İslam’ın Macerası,T imaş Yay., İstanbul 2010. OCAK, A.Yaşar, Türkler, Türkiye ve İslam,Timaş Yay., İstanbul 2011.

  • OCAK, A. Yaşar, Osmanlı İmparatorluğu’nda Marjinal Sufilik: Kalenderiler, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara 1999.

  • OKUMUŞ, Ejder, Klasik dönem Osmanlı Devleti’nde Din-Devlet İlişkisi, Lotus Yay., AnkaraORTAYLI, İlber, Osmanlı İmparatorluğu’nda İktisadi ve Sosyal Değişim, Turhan Kitabevi, Ankara 2004.

  • TURAN, Osman, Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi, Ötüken Yayınevi,İ stanbul 2006. ULUDAĞ,,Süleyman, Mukaddime-İbnHaldun, DergahYayınları, İstanbul 2005.

  • UZUNÇARŞILI, İ.Hakkı, Osmanlı Devleti’nde İlmiye Teşkilatı, TTK, Ankara 1988.

  • UZUNÇARŞILI, İsmail Hakkı, Osmanlı Tarihi-Cilt:1,Türk Tarih Kurumu Yay., Ankara 1983.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics